Káva v přírodě: Jak si vychutnat dokonalý šálek pod širým nebem – I.
Roman Pospíchal
7 minut čtení
Představte si, že se probouzíte uprostřed lesa, obklopeni zvuky přírody, a první věc, kterou ucítíte, je vůně čerstvě uvařené kávy. V tomto článku se podíváme na to, jak si připravit lahodnou kávu i v těch nejodlehlejších koutech světa. Od výběru správného vybavení až po tipy na nejlepší metody přípravy – zjistíte, že káva v outdooru může být stejně skvělá jako ta doma.
Z OBSAHU:
Nedávno jsem byl na folkovém festivalu pod širým nebem. Jak už to tak bývá, kromě muziky tam byla spousta stánků nabízející kromě jiného i kvalitní kávu. Neodolal jsem a šel si užít dobrou muziku s šálkem lahodného prodlouženého espressa v papírovém kelímku v ruce. Říkám si: Kafe, modré nebe nad hlavou, chvilka klidu od dětí – pohoda. Jo, to by mohlo bejt dobrý intro pro tenhle článek o kafi v outdooru...
Druhy kávy
Věděli jste, že káva je hned po ropě nejprodávanější komoditou na světě? Všeobecně známo je, že dva nejpoužívanější druhy kávy jsou arabika a robusta. Arabika se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách (1000-1800 m n. m.). Podíl arabiky na světové produkci kávy je asi 70 %. Chuť arabiky je bohatší, dají s v ní objevit tóny čokoládové, ovocné nebo dokonce květinové. Robusta se pěstuje v nadmořských výškách do 900 metrů a potřebuje vyšší teplotu. Chuťově je spíše hořká, zemitá. Má až 3x více kofeinu než arabika.
Dnes je takový trend, že se spíše podává čistá arabika, ale zajímavé jsou i kombinace obou druhů, avšak s vyšším zastoupením arabiky. Každý si časem najde to své nebo si můžete sami začít míchat směsi zrn, možnosti jsou nyní nepřeberné.
Výslednou chuť nápoje neovlivňuje jen druh kávy, ale také úroveň pražení. Světle pražená káva bývá ovocnější a také kyselejší. Čím je zrno tmavší, tyto chuťové prvky ztrácí a získává na hořkosti. Jakou kávu si s sebou tedy do batohu přibalit? A otázka neplatí jen pro kávu a zrno jako takové, ale hlavně pro pomůcky a přístroje, které vám s přípravou lahodného šálku pomohou.
Než se pustíme do těch sofistikovanějších způsobů přípravy, nesmíme opomenout to základní. Třeba instantní káva. Je to pro cestovatele geniální záležitost. Můžete si odměřit přesný počet porcí, uschovat do vhodného obalu a ten se vám dozajista vejde do každého báglu. Zmlsanější jedinci sáhnou po pytlíčcích 2 v 1 nebo 3 v 1. Ale nemyslím si, že typický konzument těchto káv čte tyto řádky. S klasickou zalévanou kávou je to asi obdobné.
Pro jednodušší orientaci si seřadíme produkty podle způsobu přípravy kávy.
Předem připravené porce kávy na filtru
Pro začátek zmíním dva výrobce, které nabízejí různé druhy mleté kávy, konkrétně arabiky, s filtrem: dánští The Brew Company, dříve Grower‘s cup, a čeští Drip it.
The Brew Company – kvalitní káva v chytrém sáčku
Vysoce kvalitní kávová zrna od osvědčených pěstitelů, která se následně ručně praží po malých dávkách v řemeslné mikropražírně v dánském Middelfartu. To je základ chytrého sáčku zvaného Coffeebrewer. Ten neslouží jen jako skladovací a transportní obal, ale také jako filtr a konvička, která po zalití sama stojí. Sáček obsahuje 20-22 g kávy a integrovaný filtr. Stačí nalít asi 300 ml horké vody (rysky na sáčku vám napoví) a necháte louhovat podle vašich preferencí 4-8 minut.
Výsledkem jsou dva menší šálky výborné kávy připomínající kávu z french pressu. Co s prázdným sáčkem? Po vymytí můžete sáček znovu naplnit, doporučuji hrubě mletou kávu, a opětovně použít, případně se dá prázdný sáček zrecyklovat stejně jako nápojový kartón. Ale pozor, The Brew Company ve stejných sáčcích dodává také čaje.
- Costa Rica – 100% arabika, má krásně oříškovou a karamelovou chuť. Krémové tělo je doplněné rafinovanou kyselostí pomerančového ovoce a jemnou sladkostí třešní.
- Brazil – 100% arabika, z oblasti Minas Gerais, mikroregion Mantiqueira. Káva je silná a v jednom šálku se míchá kyselost a sladkost dokonalé kávy. Najdete v ní podtóny hořké čokolády, bohatých lískových oříšků a moruše.
- Columbia – 100% arabika, má chuť citrusů a mandlí. Jedná se o lahodný nápoj s plným tělem, jemnou kyselostí a zřetelnou svěžestí peckovitých plodů.
- Guatemala – 100% arabika, má chuť sladkého karamelu, hořké čokolády s nádechem vanilky a mandlí.
- Honduras – 100% arabika, má lehké, živé a ovocné nuance, které jsou v dokonalé rovnováze s příjemnou dochutí sladké čokolády.
Drip It – kvalitní káva do hrníčku
Česká firma, pražení zrnek obstarávají u Fair & bio z Kostelce nad Labem. Po upražení zrnka semelou a okamžitě plní do filtrů a hned poté se už filtr balí do sáčku. Ten obsahuje dusík, aby si káva udržela svou kvalitu až do chvíle, kdy si ji rozhodnete vychutnat. Filtry Drip It obsahují 10 gramů výběrové kávy. Po vyjmutí filtru z obalu odtrhnete vršek, pomocí paciček ho uchytíte na hrníčku. Pak už jen kávu přelijete horkou vodou a máte hotovo. Sluší se dodat, že obaly jsou recyklovatelné, filtr nikoli.
Vybírat opět můžete z několika chutí:
- Colombia Supremo – 100% arabika, ze začátku dominantní hořkost chladnutím šálku přechází do kyselosti. Může svou chutí připomínat švestku v hořké čokoládě, oříšek. Silnější káva.
- Colombia Sierra Nevada - 100% arabika, hořkokyselý nádech připomínající tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaa. Ten po chvíli ustoupí a v její chuti se rozvinou sladké tóny karamelu a jablka. Tato káva má vyšší aciditu.
- Nicaragua Jinotega – 100% arabika, chuťově velmi pestrá, zpočátku hořká, následně jemně sladká střídaná lehkou kyselostí. Středně silná káva.
- Nicaragua Prodecoop – 100% arabika, lehká hořkost po chvíli ustupuje a nahrazují ji příjemně sladké tóny kandovaného ovoce, mandlí a medu.
- Honduras Las Capucas – 100% arabika, dominující sladkost připomínající karamel s praženými oříšky, nízká acidita
- Brazil Minas Gerais – 100% arabika, zpočátku výrazná hořkost, později střídaná oříškovým nádechem. Silnější káva.
Kávové filtry
Filtrovaná káva je taková nenáročná klasika. Níže uvadím pár filtrů, k některým budete potřebovat papírové filtry, některé vám poslouží tak, jak jsou. Všechny mají společnou příjemnou vlastnost: snadné čistění. Ještě doplním, že papírové filtry je vhodné předem spařit, propláchnout a vodu pak vylít. Zbavíte se tak papírové chuti filtru. Do filtrů používejte mletou kávu střední hrubosti.
► Wacaco Cuppamoka – termohrnek s vyjímatelným držáčkem papírového filtru a víčkem. 10 ks filtrů dostanete s hrnečkem, pojmou asi 20 gramů mleté kávy. Cuppamoka má i víčko s pítkem, takže se nemusíte bát třeba ani použití v autě.
► GSI Collapsible Javadrip – poměrně velký silikový skládací filtr (14 cm v průměru), který snadno posadíte na hrnek a za použití papírového filtru vel. 4 si připravíte kávu podle vašeho gusta. Tvar převráceného kuželu s širokou základnou a dírkou pro odtok kávy uprostřed. Dodává se s praktickým krycím víčkem.
► GSI Ultralight Java Drip – tohle je vyloženě záležitost pro gramaře. Váha 11 gramů a ultimátní skladnost – prý se vejde do prohlubně ve dně kartuše. Jde o filtr z nylonové tkaniny se třemi plastovými nožičkami, které se upevní na okraj šálku. Kávu ládujete přímo, netřeba papírový filtr. Po použití ho jen propláchnete a necháte oschnout.
► Sea to Summit Frontier UL Collapsible Pour Over – složitý název, použití však snadné. Krásně skladný nerezový filtr v transportní kapse, která zároveň poslouží jako stojánek filtru na vrchu hrnku. Pojme až 30 gramů mleté kávy a nepotřebujete žádné papírové filtry.
► Cafflano Klassic – můj nejoblíbenější Cafflano produkt. Zdaleka to není jen filtr, výrobce o něm říká, že je to vše v jednom. Tak schválně:
- Mlýnek s keramickými kameny s nastavitelnou hrubostí mletí a skládací rukojetí
- Jemný a snadno čistitelný nerezový filtr
- Konvička o objemu 270 ml s patentovaným výtokem, pomocí kterého můžete pomalu přelít kávu ve filtru
- Hrnek, do kterého vám káva vytéká z filtru. Ten v hrnku navíc bezpečně sedí
- Víčko na zakrytí hrnku nebo konvičky
- Všechno dohromady je to vlastně dokonalý transportní obal
Klassic si beru na své cesty nejčastěji, zvlášť, když vím, že budu dělat kávu pro více lidí. Namlít můžete až 30 gramů najednou. Doplním, že po vypláchnutí je vhodné mokré části nechat oschnout nebo utřít dosucha, aby se po složení vlhkost nedostala do mlýnku.
Další filtry
Sítko Hydro Flask TEA INFUSER je dle názvu primárně určeno pro přípravu čaje. Technicky jde ale o jemný nerezový filtr, pomocí něhož si můžete připravit také výluh z lesních bylin anebo kávu. Pokud je káva umletá více nahrubo – jemná by přeci jen mohla zanést miniaturní otvory – připravíte pomocí Infuseru i dobrou kávu. Sítko skvěle ladí a funguje s nerezovými hrnky Hydro Flask, ale použít lze i do všech ostatních více nebo méně standardních rozměrů.
Zcela stejným způsobem by mohlo na cestách zafungovat také sítko Contigo WEST LOOP TEA INFUSER. Je také nerezové, také má kalíšek na odložení, nicméně pozor, toto sítko už je určeno pro zcela konkrétní model značky Contigo. Jinde by obsluha nemusela být tak jednoduchá a účinná.
Outdoorové Presovače
Věřím, že espresso má rád snad každý kafař. Ale víme, že na jeho přípravu je potřeba poměrně drahá mašinka, která udělá správný tlak a správnou teplotu pro ideální extrakci. Teď už si ale můžete pressíčko dopřát v podstatě kdekoliv. Jen bude potřeba vyvinout nějaké to úsilí.
► Cafflano Kompresso – takový ultra lehký pressovač. Skládá se z jemného nerezového filtru, tubusu a kloboučku na protlačení vody. Součástí je ovšem také odměrka kávy a nádoba na hotovou kávu. Je jen na vás, zda tuto nádobku použijete, nebo zda budete vaši kávu pressovat rovnou do šálku. Pomocí odměrky naberete mletou kávu přímo do filtru. Spodní stranou odměrky kávu upěchujete ve filtru. Dosud je to stejné jako u pákového kávovaru, viďte? Nyní na filtr našroubujete plastový tubus a zalijete horkou vodou. Nasadíte klobouček na tubus a začnete přetlačovat do zvolené nádoby. Výrobce uvádí, že přístroj vytvoří tlak až 9 barů. Tlak, který Kompresso vytvoří, ovlivníte i vy. Podle toho, jak jemnou kávu a kolik jí použijte a také jak moc ji upěchujete. Při správné konstelaci se na vás z šálku bude usmívat krásné espresso s jemnou pěnou.
► Wacaco - Nanopresso, potažmo Minipresso – to jsou ruční kávovary, u kterých absenci elektrické energie vynahrazujete trpělivým mačkáním integrované pumpičky. Oba přístroje fungují stejně. Do zásobníčku nasypete odměrkou mletou kávu a upěchujte. Použijte spíše střední hrubost mletí, příliš jemná káva by mohla přístroj ucpat. Zásobník s mletou kávou posadíte na tělo presovače a schováte ho pod šroubovací filtr. Z druhé strany je nádoba na horkou vodu, kterou naplníte a taktéž našroubujete na presovač. A teď už může přijít ta toužebně očekávaná chvíle, kdy osvobodíte pumpičku, otočíte přístroj filtrem nad šálek a začnete pumpovat. Chvilku se nic neděje, mačkání jde ztěžka, ale po chvíli už vytéká vaše espresso.
Rozdíl mezi přístroji je v tom, že Minipresso pracuje s tlakem 9 barů a Nanopresso s tlakem 18 barů a můžete si ho pořídit s praktickým zipovým pouzdrem. Ještě doplním, že do Nanopressa lze dát kapsle Dolce Gusto nebo Nespresso, pokud tedy pořídíte správný adaptér. Někoho třeba láká představa popíjení „latéčka“ z kapsle na vrcholu právě zdolaného kopce.
► Cafflano Minipresso GR2 – nyní novinka, která se jistě brzy rozšíří na našem trhu. Inovované Mini/Nanopresso bude zmenšené, s možností nastavení velikosti zásobníku kávy a s tlakem 18 barů.
Tak, teď už víte, jakou kávu a jak si připravit. V příštím díle si ukážeme, jak si kávu v přírodě můžeme i namlít. A podíváme se taky na french press a aeropress, zamyslíme se i nad cold brew.
Tak vzhůru, pozvedněme šálky! A pak vzhůru do hor!
Foto: autor a Ondřej Železník
Použité vybavení
Cafflano Klassic - Black
Cafflano
Praktický outdoorový kávovar, který v sobě ukrývá vše co potřebujete pro přípravu vašeho oblíbeného nápoje, a to bez potřeby elektrické energie, baterií či náhradních filtrů.
Cafflano Kompresso - Handheld Espresso Maker
Cafflano
Lehký a kompaktní kávovar ("esspresovač") s možností snadného čištění.
Cafflano Klassic - Red
Cafflano
Praktický outdoorový kávovar, který v sobě ukrývá vše co potřebujete pro přípravu vašeho oblíbeného nápoje, a to bez potřeby elektrické energie, baterií či náhradních filtrů.
COLLAPSIBLE JAVADRIP
GSI
- Blue
Skládací překapávač na kávu, se kterým připravíte čerstvou kávu nejen v kempu, ale i na výletě v horách.
ULTRALIGHT JAVA DRIP
GSI
Ultralehká varianta překapávače na kávu nebo čaj. Díky hmotnosti pouhých 11 g ho bez výčitek můžete zabalit i do batohu na vícedenní trek a vychutnat si tak váš oblíbený nápoj kdekoliv.
Minipresso
Wacaco
- Gray
Příprava vaší oblíbené kávy nebyla nikdy jednodušší díky manuálnímu outdoorovému kompaktnímu kávovaru Wacaco. K přípravě vám stačí horká voda a vaše středně namletá oblíbená káva.
Nanopresso
Wacaco
- Gray
Příprava vaší oblíbené kávy nebyla nikdy jednodušší díky manuálnímu outdoorovému kompaktnímu kávovaru Wacaco. K přípravě vám stačí horká voda a vaše středně namletá oblíbená káva.
Frontier UL Collapsible Pour Over
Sea to Summit
- Bone White
Skládací mini překapávač na filtrovanou kávu. Vyrobený z potravinářského silikon a nerezového, vysoce jemného sítka. Vhodný na jednu porci sypané kávy, velikostně pasuje na většinu hrnků.
Cuppamoka 300 ml grey olive
Wacaco
Vychutnejte si svůj šálek kávy kdekoli na cestách. Jednoduchá příprava bez nutnosti přívodu energie. Stačí jen voda a káva. Balení obsahuje kávovar a 10 ks originálních papírových filtrů.