Káva v přírodě: Jak si vychutnat dokonalý šálek pod širým nebem – II.
Roman Pospíchal
5 minut čtení
V minulém díle jsme si ukázali, jak si dobrodiní čerstvě připravené kávy užít na cestách, pod širým nebem. A taky jakou kávu zvolit, jak filtrovat či presovat. V tomto článku se blíže podíváme na mlýnky na kávu, moka konvičky, french press a aeropress. Ať vám chutná!
Z OBSAHU:
▲ ▲ ▲ Káva v přírodě: Jak si vychutnat dokonalý šálek pod širým nebem – I. díl ▲ ▲ ▲
Mlýnky na kávu
Samozřejmě je pohodlnější vzít si na svoje výlety mletou kávu z domu, proč ne. Pokud ale jedete na delší cestu, můžete popřemýšlet, jestli nebude lepší vzít kávu zrnkovou a nebát se zvětrání mleté kávy. Mletí kávy může být ovšem pěkná věda. Zvlášť trefit tu správnou hrubost pro požadovanou extrakci. Obecně platí, že lepší jsou mlýnky s mlecími kameny než noži.

JAKOU HRUBOST KÁVY ZVOLIT?
extra hrubá | kousky větší než 1 mm | příprava za studena |
velmi hrubá | jako cukr krystal | zalévaná káva, french press |
hrubá | jako cukr krupice | filtrovaná káva |
střední | jako hrubá mouka | moka konvička, aeropress |
jemná | jako polohrubá mouka | espresso, aeropres |
► GSI JavaGrind – nevelký společník na cesty za dobrodružstvím se zrnkovou kávou. Mlýnek pojme až 25 g zrnek, samozřejmě si můžete nastavit hrubost jejich mletí. Tenhle mlýnek je vyroben z tritanu (je BPA free) a kameny jsou keramické. Šikovnou vychytávkou je i povedená sklopná rukojeť, jejíž přenastavení můžete být ze začátku hlavolam.
► Cafflano Klassic – tohoto všeuměla jsme si popsali v prvním díle, ale zařazení mezi mlýnky nemůžu opomenout. Mlecí kameny jsou keramické.

► Wacaco Exagrind – mlýnek na kávu s hliníkovým tělem, sklopnou rukojetí s pohodlným madlem a silikonovým rukávem pro jistější úchop. Samozřejmostí je nastavitelná hrubost mletí. Mlýnek pojme až 20 g zrnkové kávy. Mletí probíhá ocelovými čelistmi.
♥ Tip: Kam se sedlinou? Pokud se vyhýbáte přípravě instantní kávy, tak se nevyhnete otázce „Kam s ním?“ Myšleno s lógrem, sedlinou. Odpověď je snadná. Nebojte se sedlinu prostě zahrabat do země, pokud toto počínání není lokálně zakázano. Pokud ano, Trashbag to jistí. |
Moka
► GSI Mini-espresso Set – tohle je opravdová libůstka. Ale narovinu říkám, espresso, jak si ho já představuju, od ní nečekejte. Je to v podstatě moc pěkně zpracovaná, nerezová moka konvička dodávaná v bytelném transportním obalu, který vám sice v batohu nějaké místo zabere, ale zato uchová kávovar netknutý. Mini-espresso set se dodává ve dvou velikostech, a to Mini-Espresso Set 1 Cup a Mini-Espresso Set 4 Cup. Ta menší má objem hrníčku 70 ml a větší má necelé 3 dcl. Ale úplně nečekejte, že z toho dostanete 4 hrnečky.

Příprava je snadná, do spodní nádoby nalijete studenou vodu až po ventil. Filtr naplníte kávou mletou na střední hrubost, našroubujete vršek a dáte na vařič. Samozřejmě nezapomeňte umístit hrneček pod trysku.
French press
► Jetboil (Grande) Coffee Press – pokud vlastníte Jetboil a máte rádi kávu z french pressu, tak máte vyhráno. Coffee Press je vlastně sítko, které přesně sedně na šířku Jetboilu (jsou dvě velikosti sítek podle šířky nádoby - Jetboil Coffee Press a Jetboil Grande Coffee Press). Do horké vody nasypete hrubě mletou kávu, promíchnete, necháte 3-4 minutky odstát a pak Coffee Pressem protaženým přes víčko Jetboilu obsah přefiltrujete. Poté je vhodné již kávu přelít do šálků, aby nedocházelo k extrakci delší, než je žádoucí.

♥ Tip: Víte, co je COLD BREW? Vemte hrubě mletou kávu, měla by být ještě hrubší než na „turka“ a zalijte studenou vodou. A čekejte a čekejte a čekejte. Alespoň 12 hodin, při extrakci v lednici až 24 hodin. Poté kávu přefiltrujte a hotovo. Výsledná chuť vás překvapí. Kromě toho, že bude kafe studený, v něm nebude cítít tolik hořkosti ani kyselosti. Naopak, tento způsob přípravy nechá vyniknout ovocné a jemné tóny. |
► Hydro Flask French Press - to už je záležitost, kterou si přibalíte třeba do karavanu, kempu nebo když hostíte větší skupinku doma. Hydro flask přichází s pořádnou konvicí o objemu téměř 1 litr. A jak je tomu u této americké značky zvykem, je to na způsob termosky. Dvoustěnná vakuová konstrukce udrží během extrakce kávu horkou. Stejnou konstrukci mají i různé termohrnky od této značky, které vám konvici krásně doplní. Tento french press má samozřejmě nerezové sítko na protláčení kávy. Zespodu má konvice protiskluzový silikonový návlek a k tomu pohodlné madlo pro jistý úchop.

► GSI Commuter Java Press – Důmyslný a praktický parťák pro fanoušky french pressu. Je to vlastně takový termohrnek. Tělo z BPA-free plastu, obalené izolační tkaninou a pogumovanou spodní částí. Mletou kávu nasypejte dovnitř a nadvakrát zalijte horkou vodou a nechte chvíli odstát. Potom přichází na řadu vnitřní válec se sítkem. Ten natlačte do nádoby a máte hotovo. Káva je nyní ve vnitřím válci a můžete svůj java press uzavřít šroubovací uzávěrem s vyklápěcím pítkem. Vybírat můžete z různých barevných provedení venkovního návleku.

Aeropress
► Cafflano Kompact – způsob přípravy by se dal nazvat jako aeropress. Kompact se dodává v úhledném skladném pouzdru na zip. Je to vlastně takový zmáčkutelný plastový válec se silikonovou harmonikou uvnitř. Dovnitř nasypete mletou kávu – podle délky louhování volíte jemnou až středně hrubou – a zalijete horkou vodou. Nezapomeňte našroubovat jemný nerezový filtr. Nyní, dokud je Kompact stále „vzhůru nohama“, ho přiklopíte šálkem a teprve teď oboje překlopíte. Kompact shora stlačíte a káva se vám během chvilky protlačí do hrnečku.

Co říci závěrem? Co člověk, to chuť a specifické nároky. Někdy před vandrem tuším lenost a přibalím si prostě pár lžiček instatntní kávy, jindy třeba jdu s partou kafařů a rád pro ně čerstvě namelu zrno a přefiltruji ranní nakopávák nebo „namačkám“ espresso. Jak už nyní víme, možností je fakt spousta. A i vy se teď můžete rozhodnout, jakou zvolíte přípravu kávy pro zpříjemnění svých chvil odpočinku.

Foto: autor a Ondřej Železník