8 zaručených tipů jak na vaření v přírodě
Roman Pospíchal
5 minut čtení
Taky jste jako malí špunti na školním výletě seděli na pařezu a polykali řízek v chlebu, přepečlivě od maminky zabalený do alobalu? Kdeže loňské sněhy jsou. Vyrostli jsme. Řekneme si, jaké máme možnosti připravit si jídlo v přírodě, ať už na treku, pod stanem v kempu nebo při dobývání zasněžených vrcholků.
správný vařič do přírody
Bez vařiče nebo chcete-li hořáku, se většinou neobejdete. Nejrozšířejnější jsou ty plynové. Jsou skladné a jednoduché na obsluhu. Plynovou kartuši sice nelze přepravovat letadlem, ale v 21. století jde pořídit vesměs na všech kontinentech. Když cestujete autem a nemusíte řešit váhu, můžete zvesela sáhnout po plotýnkovém, kempingovém vařiči nebo plynovém grilu. Benzíňáky jsou už trochu složitější přístroje, trochu neskladné, ale palivo do nich se dá sehnat snad všude. Navíc vás nebudou zlobit při nízkých teplotách. Takovou trochu odstrčenou skupinou jsou liháče a dřívkáče. Nejsou příliš efektivní, ale za to jsou levné. A nezapomínejte na závětří, když přijde nějaký fujavec, pomůže vám vařit efektivněji. Taky je fajn, zvlášť v ostřejších podmínkách, nezapomenout křesadlo. Bližší informace o výběru a typech vařičů nabízí tento článek.
nepodceňte kotlík nebo ešus
Podle toho, kam a na jak dlouho se chystáte, se odvíjí spousta věcí, typ nádobí nevyjímaje. Minimalisté a gramaři sáhnou třeba po malém titanovém hrnci nebo Jetboilu, který je řekněme spojením hrnce a vařiče. Někdo naopak chce uvařit celé rodině na jednodenním výšlapu, tak mu není zatěžko vzít s sebou větší hrnec a spoustu propriet k tomu. Nůž, vařečka a prkénko jsou takovémto případě základ. Ale ani větší hrnec nemusí být neskladný (např. X-pot od Sea to summit). Pokud, budete chtít vařit na ohni, počítejte s tím, že na rozdíl od plynu z vařiče vám otevřený oheň vaše právě koupené hrnce značně očoudí a dost možná nepůjdou umýt. Dlužno podotknout, že mě žena tehdy nepochválila.
Jídlo na trek si lze připravit doma
Například sušené maso se těší velké oblibě. Lze si ho nasušit i doma. Nejpraktičtější je použít sušičku na ovoce, ale lze to opatrně i v troubě. A sušit se dá i zelenina, samozřejmě houby, ale třeba také sýr, za který budete do těstovin vděční. Hotové si pak napytlíčkujte do průhledných znovu uzavíratelných sáčků. Doma si připravte i správná dochucovadla do skladných kořenek. To základní je samozřejmě sůl, pepř, sušený česnek a třeba kari nebo chilli.
Kupované nemusí znamenat ošizené
Hotové jídlo si můžete i koupit. Evergreenem jsou „čínské“ polévky a následně třeba i břichabol z nich. Můžeme se tohoto nešvaru vyvarovat. Dnes jsou už na trhu dostupné různé pytlíčky s velmi kvalitním obsahem. Například tuzemská firma Adventure menu nabízí hotová dehydrovaná jídla, která vaše záda nebudou při výšlapu zatěžovat a chutnají fantasticky. Nebo je dostupná klasická, nesušená varianta, kterou je potřeba jen ohřát. A to lze udělat i pomocí samoohřevné kapsle a ohřevného sáčku. Obě varianty vám ušetří nádobí, protože je lze pohodlně konzumat přímo ze sáčku.
Co jíst v horách nebo na expedicích
Když budete plánovat nějaký náročnější výstup do vysokých kopců, je třeba se nad jídlem dobře zamyslet. Určitě zvolte správný vařič. Alpinisté a horolezci preferují Jetboil (starší, ale stále platné info zde), případně benzínový vařič. Mrkněte také na článek o vařičích SOTO.
Jídlo by mělo být energeticky bohaté, lehce stravitelné a lehké na transport. K snídani třeba klasicky ovesné kaše doplněné sušeným ovocem. A k tomu alespoň půllitr čaje ať se člověk zavodní. Mějte na paměti, že černý a zelený dehydruje, tudíž hrábnem raději po ovocném. Při výstupu mějte po kapsách nějaké vitamíny, minerály (hořčík blahodárně působí na svalstvo), cukry a trochu toho tuku, zase třeba sušené ovoce, oříšky, raw nebo energy tyčinky, čokoládu, jerky. A nezapomínat pít! Po výkonu se hodí polévka, ta nám opět pomůže se zavodněním nebo může přijít na řadu "jídlo z pytlíčku". Je vhodné též k večeru doplnit bílkoviny. Na dlouhých expedicích může být složení podobné, jen je vhodné kvůli stereotypu různá jídla náležitě střídat. Nebo, když je možnost, zpestřit si to něčím z místních zdrojů. Na výpravách může být problém s kvalitou vody, o filtrech jsme psali zde.
Vaření v kotlíku
Vaření v kotlíku nebo ešusu na otevřeném ohni může být pro leckoho zkouškou. Jenže, když se jídlo povede, tak je to velká, po ohni vonící paráda. Kotlík můžete postavit na kameny, zavěsit na trojnožku, nebo na klacek položený na dvou vidlicích. Je důležité, aby použité dřevo bylo syrové, aby jen tak nepřehořelo a váš kotlíkový guláš pro vaše kamarády, kamarádky a ratolesti neskončil v ohni. Počítejte s tím, že otevřený oheň nedokážete jen tak lehce regulovat, takže předvídejte, abyste si gulášek nepřipálili. A připravte si klacek na manipulaci s horkým kotlíkem.

Zálesácké recepty
Jídla z uhlíků
Možná jste jako malí, když vás s podzimem prarodiče nutili do sběru brambor, ochutnali na závěr dne brambory pečené v popelu. Jen oloupat a osolit. Jednoduchá mňamka. Stejně tak se dá dělat i další suroviny. Maso v ohni, to je věc. Zkuste třeba do alobalu zabalit kuře s plátky brambor a bylinkami a šoupnout do žhavého popela. Vegetariáni nepohrnou sýrem, ale pozor, tady je to o vteřiny.
Z ohně vytažené
Stejně tak si z mládí pomatujete jablka opečená na klacku. K tomu třeba trocha skořice a třeba třtinový cukr? Dnes dokonce ani není třeba řezat větve v okolí, ale můžete využít teleskopický opékač, např. Fire Fork od Robens. Ale na ohni se dá opékat třeba i chlebové těsto namotané jako had klacku. Jen posypat kmínem nebo třeba mákem. Můžeme ale také použít rozehřáté kameny z ohně a přímo na nich upéct flákotu nebo bramborovou placku.
Využívejte přírodních zdrojů
V přírodě naleznete spoustu věcí, které vám mohou být kulinářsky prospěšné. Nasbítejte si na čaj listy jahodníku a malin nebo jarní smrkové přírůstky. Kopřiva může taky posloužit k přípravě čaje nebo jako alternativa špenátu do těstovin nebo k masu. Ke klobáse si můžete nakopat křen. Samozřejmostí jsou pak houby, třeba do smaženice nebo k masu. A s podzimem přicházející úroda ovoce, kukuřice...
Vyzkoušejte raritní úpravu jídel
Pokud vás láká nějaká trochu netradiční příprava jídel, vyzkoušejte třeba Setonův hrnec. Je to v podstatě díra v zemi s horkými kameny, vašim jídlem zabaleným třeba v lopuchovém listu a zahrnuté hlínou.

Nebo můžete použít ešus, který poslouží jako pec. Do víka ešusu dáme maso a podlijeme, přiklopíme spodkem ešusu a umístíme do žhavých uhlíků, obložíme dřevem a udržujeme mírný oheň…
Připravte si dobrou kávu
Spousta z nás si doma odsype trochu toho instantu nebo mleté kávy a s tím pak hospodaří. Fajnšmekr už ví, co má rád a úplně se mu nechce se toho vzdávat ani venku. Základem je čerstvě namletá káva. Na trhu existuje celá řada mlýnků. Některé mají i vícero funkcí jako třeba Cafflano Klassic. Ten poslouží rovnou i jako termohrnek a filtr. Existují dokonce i přístroje, které vám pomohou udělat espresso a to jen za pomoci horké vody a vaší síly, jak to umí Kompresso od Cafflano. Najdeme ale i další pomocníky, třeba na bázi aeropressu, uzpůsobené pro použití v přírodě. Např Javapress od GSI.
Aby toho ale nebylo málo, ještě je možnost využít předpřipravenou porci kávy ať už v provizorní konvičce (Grower´s cup), která vám nápoj rovnou přefiltruje nebo ve filtru, který rozpřostřete nad hrnek (Drip it). Ať se rozhodnete, pro kterýkoliv způsob přípravy, určitě to bude nejen chuťový prožitek pro vás a vaše přátele. Nebodceňujte pitný režim!
Bonusové tipy na závěr
Když budete rozpouštět sníh, tak ho do ešusu pořádně napěchujte a pokud možno prolijte trochou vody. Suchý sníh obsahuje spoustu vzduchu a tak taje jen pomalu.
Abyste ušetřili plyn v kartuši, vařte jen jídla s krátkou dobu přípravy. Odzkoušený je kuskus, červená čočka, instantní těstoviny… Můžete taky požadované suroviny ráno naházet do termosky a zalít horkou vodou. Večer budete mít „navařeno.“
Když vám docházející kartuše odmítá vydat poslední „kapky“ plynu, nalijte si do víčka ešusu trochu teplé vody a kartuši do ní postavte. Jako zázrakem se plyn začne drát ven.
Vyrazte do přírody a užívejte si jí. A když to bude s dobrým jídlem uvařeným venku, navíc s pomocí ingrediencí, které jste našli v okolí… Bude to dokonalý den.
Skvělý článek, inspirovaný její Outdoorovou kuchařkou, sepsala Petra. Spousta rad a receptů na vaření v přírodě, nejen v kotlíku.
Zdroje: čerpáno ze zkušeností, od přátel, také z knih: Pospěchová Petra, Outdoorová kuchařka, 2016 a Rok mladého táborníka od Kamila Budery a Jaroslava Strejce s ilustracemi Marko Čermáka a Jana Zoula, 1990.
Foto: autor, Ondra Železník a Libor Dušek

Mrkněte na další články z autorova pera: