Tři rány do ešusu – 3 nové recepty na outdoorové mňamky
Zbyněk Beran
3 minuty čtení
Volně navazujeme na pradávnou soutěž Šest ran do klobouku. Věříme, že Tři rány do ešusu budou slavit ještě větší úspěchy a budou se těšit stejně nemalé oblibě. Tady je totiž každá rána vítězná, každá kilokalorie si nachází svůj nejlepší cíl a dříve či později kouzlí úsměv na tváři před časem hladového výletníka či výletnice.
Nadšenec výletů do destinací blízkých i vzdálených, vyučený elektrikář, hlava rodiny a cestující outdoorový kuchař Zbyněk se s námi tentokrát podělí o další trojici receptů pro dni všední i nevšední, hlavně ale ty venkovní, outdoorové. Na své si i tentokráte přijdou milovníci masa i bezmasých pokrmů. Věříme, že budou chutnat!
Vepřové nudličky se zeleninou a rýží (2–3 porce)
Suroviny
- 500 g vepřové kýty bez kosti
- 1 ks červené papriky
- 2 ks rajčete (já dostal od kamarádky velká oranžová rajčátka)
- 1 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- sušené bylinky (tymián, rozmarýn nebo oregano), petrželka
- sůl, pepř
- 1 lžička oleje nebo ghí
- rýže nebo brambory podle chuti; na porci cca 80 g suché rýže / 250 g brambor
Postup
- Maso nakrájej na nudličky, osol, opepři a přidej špetku bylinek.
- Na pánvi rozpal olej, zprudka opeč maso, aby se zatáhlo.
- Přidej nakrájenou cibuli a krátce orestuj.
- Přidej na proužky nakrájenou mrkev, papriku a na plátky nakrájený česnek. Restuj pár minut.
- Vmíchej na kousky nakrájená rajčata, přiklop a dus 15 minut do měkka (podlej trochou vody, pokud se odpaří).
- Přidej uvařenou rýži nebo brambory, vše prohřej.
- Dochuť podle chuti, bylinky, drobet kari, nebo přidej koriandr, jak kdo co má rád.
| TIP: Pokud potřebuješ doplnit rychle energii, třeba po náročné outdoorové aktivitě, zvol rýži. Pokud chceš jídlo, které zasytí a nebudeš mít brzy zase hlad, dej si brambory. Všichni to známe, rýže je dobrá, ale jak říkáme my chlapi – je hladová. |
Schwarzwaldská šunka s bramborami, cibulkou a vejcem (známé též jako Tyrolské Gröstle)
Suroviny (na 1 porci)
- 2 vejce
- 1-2 vařené brambory nebo vytažené z popela u ohně (nebo syrové, nakrájené na tenké plátky)
- 1-2 cibule nebo jarní cibulka (já rád používám i červenou nebo šalotku)
- sůl, pepř, olej
- Schwarzwaldská šunka
- volitelně mletá paprika, chilli, pepř, bylinky…
Postup
- Nakrájej bramboru na kolečka, osminky.
- Nakrájej cibuli na proužky, kolečka, klínky, nebo jak je libo.
- Na troše oleje osmaž cibulku, přidej brambory a zarestuj.
- Těsně před dopečením brambor s cibulkou přidej natrhanou Schwarzwaldskou šunku.
- Přidejte vejce, osol, opepři, zakryj poklicí.
- Dochuť, mletou paprikou, chilli atd.
- Nechej pár minutek zatáhnout a je hotovo.
Chceš víc tipů? |
| ► 3 outdoorové recepty na cesty |
| ► Co si vzít k jídlu na trek a cestování: kompletní průvodce |
| ► 8 zaručených tipů jak na vaření v přírodě |
Zeleninové kari s bramborami a cizrnou
Suroviny (na 1 porci)
- 2 menší brambory (nebo 1 větší).
- 1/3 konzervy předvařené cizrny
- pár lžic kokosového mléka
- kari koření, sůl, pepř
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
Postup
- Nakrájej brambory na malé kostičky, dej vařit do kastrůlku s trochou vody a špetkou soli.
- Když jsou brambory skoro měkké (cca 10 min), slej vodu do hrnečku pro případnou úpravu hustoty.
- (alternativně: Dáme si brambory stranou a na kapce oleje osmažíme cibuli s pozdějším přidáním česneku, pak vrátíme brambory a pokračujeme dle receptu.
- Přidej cizrnu a kari koření, nech lehce provařit 2–3 min.
- Přidej trochu kokosového mléka a provař ještě 3–5 minut.
- Dochuť, přidej sůl, pepř, popřípadě dolej slitou vodu z brambor a hotovo.
| S cibulí a česnekem máme i další možnosti, než je uvedeno v receptu: |
| a) Bod 3. se může vynechat. |
| b) Předem si to osmahnout a dát vše až na konec, jako takovou zajímavou vložku. |
| c) Další možnost je přidat to společně s kari a cizrnou do bodu 4. |
Může se podávat s chlebem, já si k tomu někdy opeču třeba buřta.
Dobrou chuť!