Blog

Nové články

:

Vše

Izolace DownWool překvapila i svého vynálezce

Izolace DownWool překvapila i svého vynálezce 3 minuty čtení

S unikátním spojením prachového peří a ovčí vlny DownWool používaným třeba jako náplň do spacích pytlů jsme vás už před časem seznámili. Teď ovšem německý vynález překvapil i vlastního „otce“. Tepelně izolační materiál totiž prošel rozsáhlým zkušebním testem u renomovaného zkušebního ústavu Hohenstein Laboratories GmbH & Co. KG. Zkoumání bylo zaměřeno na chování materiálu za vyšší vlhkosti a na související změnu jeho fyzikálních specifik. Tedy na to, jak směs izoluje, když je mokrá. A výsledky? 

30. 7. 2024, HUDY tým

Na skok do Skotska: dálková trasa Skye Trail

Na skok do Skotska: dálková trasa Skye Trail 5 minut čtení

Stezku Skye Trail najdeme na stejnojmenném ostrově nacházející se ve skotské Vysočině. Pyšní se 128 kilometry vinoucí se příjemně kopcovitou krajinou. Pokud jste již prošli známou West Highland Way nebo dáváte přednost trochu náročnějšímu, méně přelidněnému trailu, bude tato dálková trasa určitě dobrou volbou. Užijete si kráčení po útesech, na něž za větrných dní doráží vlny oceánu, i odlehlé hory, kde jen tu a tam potkáte pár lidí. Společnost vám budou dělat zejména všudypřítomné, volně se pohybující ovce. 

29. 7. 2024, Tereza Jandová

Orla Perć – Nejnáročnější turistická hřebenovka Tater

Orla Perć – Nejnáročnější turistická hřebenovka Tater 5 minut čtení

Orla Perć (česky Orlí stezka) je považována za nejnáročnější turistickou hřebenovou trasu v Tatrách. Byla vytyčena na počátku 20. století (1903-1906) a má bohatou historii spojenou s mnoha horolezeckými výpravami a tragédiemi, které podtrhují její náročnost a nebezpečí. Tuto hřebenovku najdete v polských Vysokých Tatrách a můžete se těšit na 613 m převýšení při zhruba 4,5 km dlouhé vzdálenosti. Je oblíbená mezi zkušenými turisty a horolezci pro své dramatické výhledy, technické úseky a vysokou náročnost. 

26. 7. 2024, Jaromír Zaoral

Jak připevnit vybavení a materiál na batoh

Jak připevnit vybavení a materiál na batoh 12 minut čtení

Ať už jsi horolezec, vysokohorský turista, skialpinista, nebo jen milovník pohybu v přírodě, správné upevnění vybavení na batoh je klíčové pro bezpečnost, pohodlí a celkovou spokojenost během tvých dobrodružství. V tomto článku najdeš vše, co potřebuješ vědět o různých upevňovacích systémech, materiálových požadavcích, bezpečnostních opatřeních a mnohem víc, abys mohl své vybavení nosit efektivně a bez obav.

25. 7. 2024, René Kujan

Seznam českých trailových a ultratrail závodů 2024

Seznam českých trailových a ultratrail závodů 2024 10 minut čtení

Máte v oblibě terénní běh a rádi byste si zaběhli nějaký pěkný závod? Přinášíme vám přehled zajímavých trailových závodů z různých koutů naší malebné země. Ať už jste zkušený běžec hledající nové výzvy, nebo jen milovník přírody, tyto závody vám nabídnou jedinečný zážitek. Trailový závod je perfektní motivací a ideálním místem, kde potkat stejně naladěné lidi, s nimiž můžete sdílet radost z běhu.

16. 7. 2024, Kateřina Ženíšková

5 dobrých důvodů, proč je vlna merino vhodná i na léto

5 dobrých důvodů, proč je vlna merino vhodná i na léto

Kdo někdy navštívil severní Skandinávii, asi tuší, proč má tamní obyvatelstvo tak v oblibě na zimu vlněné svetry. Ale nosit vlnu v létě? Kdo to kdy slyšel, říkáte si? A to je právě to. Vlna se ukazuje jako jeden z nejlepších materiálů, které člověk na sebe může vzít. I v létě. Vědcům totiž bylo už dlouhá léta podezřelé, že překvapivé minimum ovcí umírá v létě na úpal nebo úžeh, ačkoli nosí vlnu...

15. 7. 2024, HUDY tým